Roadtrip Texas & Louisiana

Roadtrip Texas & Louisiana

Over de reis

Een roadtrip langs Texas en Louisiana geldt als een prachtige en onvergetelijke ontdekkingsreis door het hart van het zuiden van de Verenigde Staten! De twee staten zijn doordrenkt met geschiedenis en cultuur . Ze bieden  een zicht op het rijke erfgoed en de onmiskenbare ziel van de Pelican en de Lone Star State. In Louisiana word je ondergedompeld in een unieke mix van Franse, Spaanse en Creoolse invloeden, langs mossige moerassen,  levendige steden en een bruisende muziekscene. Texas biedt een aangenaam contrast met de grootsheid van steden als Houston, Dallas, Austin en San Antonio, al wachten er weidse open ruimtes, ranches en zelfs steden waar de cowboy-cultuur nog steeds bloeit en waar je geniet van de warme Texaanse gastvrijheid. De route van deze fly-and-drive heeft zelfs de vorm van een cowboyhoed, dus weet waar je je aan kan verwachten…

Roadtrip Texas & Louisiana

In beeld

dag per dag

De reis in detail

Amsterdam - Houston

Vlucht naar Atlanta en opname van de huurwagen.

Houston

Houston is een gigantische stad! Met een oppervlakte van meer dan 1.600 vierkante kilometer is Houston de grootste stad in Texas en de op een na grootste in de Verenigde Staten. In de metropoolregio wonen meer dan 7 miljoen mensen.

Voor een bezoek is een centraal gelegen hotel in Downtown dus aan te raden. Hier vind je onder meer het Theater District, een levendige culturele wijk en de thuisbasis van het historische Alley Theatre, het Wortham Theater Center, de Hosuton Grand Opera en het Jones Hall for the Performing Arts, waar het Houston Symphony Orchestra optreedt.

Met het openbaar vervoer geraak je vlot tot aan het Museum District. Deze schatkamer van kunst, cultuur en geschiedenis behoort tot een van de meest geconcentreerde museumdistricten in de Verenigde Staten. Hier vind je meer dan 20 musea, galerijen en culturele instellingen, allemaal op loopafstand van elkaar: het Museum of Fine Arts verspreidt zich over drie gebouwen en herbergt een uitgebreide collectie kunstwerken die variëren van klassieke oudheid tot moderne en hedendaagse kunst. Het Houston Museum of Natural Science biedt een boeiende kijk op de natuurlijke wereld en The Menil Collection valt voornamelijk op door haar architectonische ontwerp.

Houston huisvest ook enkele bekende sportteams zoals de Texans (NFL), Astros (MLB) en de Rockets (NBA). Passeer onderweg naar het Toyota Center zeker langs Discovery Green, een prachtig stadspark te midden van de wolkenkrabbers van Downtown.

Space Center Houston

Space Center Houston is een fascinerend museum en het officiële bezoekerscentrum van het NASA Johnson Space Center. Het biedt bezoekers de mogelijkheid om de opwindende wereld van de ruimtevaart te verkennen, met boeiende tentoonstellingen, interactieve ervaringen en een kijkje achter de schermen van de Amerikaanse ruimtevaartprogramma’s.

Je geniet er van verschillende tentoonstellingen, kan buitenaards gesteente aanraken en je kunt er zelfs ruimtevaartuigen bekijken én binnengaan. Ook de tram tours langs verschillende gebouwen (mission control, research & development, rocket hangar) en raketten zijn een must!

Space Center Houston biedt een inspirerende inkijk in de prestaties van de mensheid in de ruimte!

Lafayette

Op deze dag steek je de grensovergang naar Lousiana over met een eerste stop in Lafayette. Het stadje is gelegen in het hart van Acadiana en staat bekend om haar zuidelijke gastvrijheid, heerlijke keuken en levendige muziekscene.

Start de dag met een bezoek aan het Acadian Cultural Center en breng daarna een bezoek aan Vemilionville om een inzicht te krijgen in de cajun en creoolse cultuur. In dit openluchtmusuem maak je een reis naar een 19e-eeuwse Acadian Village en leer je meer over het dagelijks leven van de Cajuns.

Geniet hier zeker ook van de heerlijke Cajun- en Creoolse gerechten die Lafayette te bieden heeft, van gumbo en jambalaya tot crawfish etouffee en boudin. Hier proef je de smaken van Louisiana in lokale restaurants, foodtrucks en markten.

Net buiten de stad ligt Lake Martin. Dit moerassige meer is het leefgebied van heel wat vogels en alligators. Heel tof om met een bootje of kajak tussen de met Spaans mos bedekte bomen op excursie te gaan.

Je vertrekt verder in zuidelijke richting, langs Avery Island en de bekende McIlhenny Tabasco Factory. Hier proef je de verschillende smaken van de populaire saus en volg je, indien gewenst, een kookworkshop. Je leert alles over de geschiedenis van de saus op basis van gefermenteerde pepertjes, waarvan er jaarlijks 720 miljoen flesjes geproduceerd worden!

Ook de weg naar New Orleans naar suikerrietplantages in indrukwekkend!

New Orleans

New Orleans is één van de belangrijkste steden van Louisiana en ligt aan de monding van de Mississippi-rivier. De stad werd opgericht in 1718 door de Fransen en werd in de loop der jaren beïnvloed door verschillende culturen, waaronder Frans, Spaans, Afrikaans en Amerikaans.

De stad is beroemd om haar unieke architectuur, muziek, kunst en keuken.  Breng zeker een bezoek aan het toeristisch centrum met o.a. “French Quarter” (speciale begraafplaatsen). Je kan eventueel een wandeling maken langs de oevers van de Mississippi. Daarnaast zijn ook het New Orleans Jazz Museum en Congo Square het bezoeken waard. ’s Avonds kan u genieten van het nachtleven in Bourbon Street.

Nog niet uitgekeken? Loop dan langs Jackson Square en haar schilders, muzikanten en een beeld van Andrew Jackson, bezoek het Garden District met haar prachtige huizen uit de 19e eeuw en majestueuze tuinen. Breng zeker een bezoek aan het National World War II Museum. Het is gigantisch, maar prachtig uitgewerkt.

New Orleans - Natchitoches

Op de weg naar Natchitoches (uitgesproken “Naketisj”) bevinden zich enkele prachtige en oude plantages. Bayou Country staat immers bekend om haar rijke geschiedenis van suikerriet en rijst. De plantages waren in de 19e en begin 20e eeuw een belangrijke bron van inkomsten voor de regio en droegen bij aan de opkomst van New Orleans als een belangrijke economische hub.

De arbeiders op deze plantages waren overwegend Afrikaanse slaven die verantwoordelijk waren voor het planten, oogsten en verwerken van suikerriet en rijst. Na de afschaffing van de slavernij bleven veel Afro-Amerikanen in de regio werken op de plantages als gehuurde arbeiders of sharecroppers (deelteelt).

Hoewel de economie van de regio sindsdien is veranderd, zijn er nog steeds sporen van de rijke plantagegeschiedenis te vinden in Bayou Country, waaronder oude suikerrietmolens en -raffinaderijen en historische huizen en gebouwen die dateren uit de plantagetijd. Veel van deze locaties zijn nu historische bezienswaardigheden die toeristen kunnen bezoeken om meer te weten te komen over deze belangrijke periode in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Wij suggereren Oak Alley Plantation, Whitney Plantation, San Francisco Plantation en Houmas House Plantation.

Je rijdt verder langs de hoofdstad van de staat Louisiana, Baton Rouge, en komt aan in Natchitoches. Natchitoches is de langst bevolkte Franse nederzetting in Louisiana en je leert er veel over de Louisiana Purchase. In 1803 besloot Napoleon een gebied van meer dan 2 miljoen vierkante kilometer (vééél ruimer dan de huidige staat Louisiana dus) voor 15 miljoen dollar. De VS betaalden dus 7 dollar per hectare en verdubbelden op dat moment hun oppervlakte. Van een koopje gesproken!

Caddo Lake State Park

We steken opnieuw de grens met Texas over en stoppen bij Caddo Lake State Park. Net als Lake Martin staat Caddo Lake bekend om zijn unieke ecosysteem en haar moerascipressen (bald cypress).

De naam “bald cypress” komt van het feit dat de bomen hun bladeren in de winter verliezen. Dit is in tegenstelling tot de meeste andere cipressen, die groenblijvend zijn. Als het water niet te hoog staat, kan je kajakken tussen de bomen, maar het park is ook geschikt om te vissen, wandelen, kamperen en wild spotten.

Langs het stadje Tyler (de hoofdstad van de roos huisvest een prachtige botanische tuin), zet je de rit verder naar de twin cities van Dallas en Fort Worth.

Dallas & Fort Worth

De komende drie dagen schipper je tussen Dallas en Fort Worth. We stellen een programma samen dat overeenkomt met de openingsuren van de beste musea in Dallas. In deze kosmopolitische zakenstad wil je zeker The Sixth Floor Museum at Dealey Plaza niet missen. Het museum vertelt het verhaal van de moord op Kennedy en de nasleep ervan. Blijft impressionant! Ook Reunion Tower is een leuke attractie. Vanop de 56e verdieping heb je een prachtig uitzicht over de stad. In het Dallas Art District vindt je als cultuurliefhebber, wat je smaak ook is, zeker je zin. De uitgaansbuurt en de beste BBQ vind je in het oosten van de stad, in Deep Ellum.

De twin city van Fort Worth is helemaal anders dan Dallas. Hier lijk je in de toegangspoort tot het Wilde Westen te zijn beland. In Downtown moet je zeker langs de Water Gardens en het gezellige Sundance Square. In het noorden light het Fort Worth Stockyards National Historic District. Dit levendige gebied was ooit het centrum van de veehandel in Texas. Nu vind je hier winkels, restaurants, musea en honky-tonks. Zorg ervoor dat je de twee dagelijkse longhornveedrijvers bekijkt om 11:30 uur en 18:00 uur en breng een bezoek aan Billy Bob’s, de grootste honky tonk van het land.

Tussen de twee steden, in Arlington, bevindt zich het AT&T Stadium van de Dallas Cowboys. AT&T Stadium is het grootste overdekte stadion ter wereld. Het heeft een dak dat kan worden geopend en gesloten, en een gigantisch HD-videoscherm dat zich uitstrekt over de hele lengte van het veld.

Austin

Je rijdt verder richting zuiden naar de hoofdstad van Texas. Onderweg naar Austin kan je in Waco langs het Texas Ranger Hall of Fame & Museum. Deze burgermilitie werd 200 jaar geleden, in 1823, opgericht ter bescherming tegen vijandige indianen, maar is nog steeds synoniem voor de meest geduchte law enforcement units van de VS. Wist je dat het, volgens een wet uit 1884, nog steeds verboden is om knipscharen te dragen in Texas?

Hoofdstad Austin profileert zich dan weer als ‘The Live Music Capitol in the World’. Weekdag of weekend, hier is ’s avonds altijd iets te beleven. Het centrale punt is 6th Street en aan elke muzieksmaak wordt hier wel iets geschonken: blues, country, rock ’n roll, jazz, … Zelfs comedy.

Het Capitol Building van Texas bevindt zich ook in Austin. Het doet denken aan zijn broertje in Washington D.C., maar ziet er iets bruiner uit. Wist je trouwens dat, dankzij het standbeeld erbovenop, het Texas State Capitol veertien voet hoger is dan het US Capitol. Everything is bigger in Texas!

Andere plaatsen die een bezoek waard zijn in Austin zijn de University of Texas at Austin en het Bullock Texas State History Museum, dat als beste museum een overzicht geeft over de geschiedenis en de troeven van Texas.

Y.O. Ranch Headquarters

Vanuit Austin gaat het verder westwaarts, langs Lyndon B. Johnson National Historical Park, tot de streek van het Texas Hill Country. hier kom je terecht in een gebied van wijndomeinen en cowboydorpjes. Fredericksburg is enorm charmant en trekt vele dagjestoeristen om te proeven van de beste wijnen.

Het is ook het domein van de working ranches en de dude ranches. Ranching is in Texas nog een echt beroep en de domeinen zijn nog steeds ontzagwekkend. Y.O. Ranch nabij Kerrville is een echte aanrader voor een kennismaking met de harde stiel, al geniet je er van prachtige lodges en een heerlijk zwembad. Je zit er tussen inheemse en uitheemse diersoorten (die laatste trekken dan weer jagers naar de ranch, op zoek naar een nieuwste trofee om te schieten), maar je kan er ook op safari gaan tussen giraffen, bizons, wildebeesten en allerlei antilopes.

San Antonio

Via cowboystad Bandera en langs de lokale Stonehenge, reis je terug oostwaarts naar San Antonio. Van de vele Texaanse steden, voelt deze zeer Mexicaans aan. Wereldberoemd voor de strijd rond The Alamo, was het gebied ook het strijdtoneel van de oorlog tussen de Texanen en de Mexicanen.

De River Walk, het Briscoe Western Art Museum en de heerlijke texmex-smaken van de Mercado mogen aan jouw bezoek aan San Antonio niet ontbreken! Een wandelingetje naar Plaza De Fundación, waar San Antonio gesticht werd langs de kreek van de San Pedro rivier, is ook zeer tof!

Houston - Amsterdam

Passeer richting Houston zeker langs Lockhart, de barbecue capitol of the world, en proef een laatste keer van die heerlijke Texaanse flavors.

Verblijf aan de westkant van de metropool nabij de gigantische Galleria voor inkopen voor het thuisfront.

Rit naar de luchthaven voor de terugvlucht. Aankomst in Brussel of Amsterdam de volgende dag.

in de kijker

Praktisch

Inclusief

 • Hotelovernachtingen, prijs afhankelijk van categorie
  • Categorie 3* hotels, vanaf 3.000€ per persoon (op basis van tweepersoonskamer)
  • Categorie 4* hotels, vanaf 3.600€ per persoon (op basis van tweepersoonskamer)
 • Persoonlijk uitgewerkt roadbook

Exclusief

 • Vluchten
 • Huurwagen volgens de gekozen categorie, benzine
 • Toegangsgelden
 • Niet-vermelde diensten
 • Maaltijden

Meer informatie

Beste reisperiode: ganse jaar, al is Mardi Gras (vette dinsdag, vastenavond) in New Orleans ieder jaar een meerdaags spektakel bij uitstek!
Voor de natuur in bv. Caddo Lake zijn het voorjaar en het najaar aan te raden.

Klaar om te vertrekken?

Vraag een offerte aan